• Hier werken experts voor jou
  • Beste prijs garantie
  • Snellere levering
  • Groots assortiment

Tampondruk

De meest gebruikte druktechniek voor relatiegeschenken is tampondruk. Er zijn dan ook heel veel verschillende artikelen waarop tampondruk gebruikt kan worden.


 Relatiegeschenken met tampondruk


Geeft onderstaand filmpje of onderstaande tekst niet genoeg uitleg? Neem dan contact met ons op via 035 6956000 of mail naar sales@zintuig.nl. Wij staan graag voor je klaar en leggen het nog eens haarfijn aan je uit. Bel of mail gerust, geen enkel probleem. Chatten mag ook!

Ben je benieuwd welke relatiegeschenken te bedrukken zijn met tampondruk? Bekijk dan ons promotiemateriaal met tampondruk.

Tampondruk

Tampondruk is een veelzijdige druktechniek die zijn toepassing vindt in verschillende industrieën en creatieve disciplines. Het proces maakt het mogelijk om complexe ontwerpen, logo's, afbeeldingen en tekst over te brengen op driedimensionale objecten, wat resulteert in duurzame en nauwkeurige afdrukken. Relatiegeschenken waarvoor vaak tampondruk wordt gebruikt zijn onder andere: klokkenstrandballen en pennen bedrukken.

De kracht van tampondruk ligt in zijn vermogen om te werken op een breed scala aan materialen en oppervlakken. Of het nu gaat om het bedrukken van kunststof onderdelen, glazen flessen, keramische voorwerpen, metalen behuizingen of houten oppervlakken, tampondruk biedt een oplossing voor verschillende bedrukkingen. Bovendien kan het worden toegepast op gebogen, holle of oneffen oppervlakken, waardoor het bij uitstek geschikt is voor objecten met complexe vormen.

Het proces begint met de voorbereiding van het ontwerp dat op het object moet worden afgedrukt. Dit ontwerp kan variëren van industriële markeringen en serienummers tot gedetailleerde illustraties en decoratieve patronen. Het ontwerp wordt vaak digitaal gecreëerd en vervolgens overgebracht naar een gegraveerde metalen plaat, het cliché genoemd.

Tampon druktechniek


Het cliché, dat de negatieve weergave van het ontwerp bevat, wordt vervolgens voorbereid en bevochtigd met speciale tampondruk inkt. Een siliconenrubber tampon, die fungeert als een soort flexibele stempel, wordt over het cliché gerold en neemt de inkt op. De tampon past zich aan de vorm van het te bedrukken object aan en drukt vervolgens met precisie en gelijkmatige druk het ontwerp op het oppervlak van het object.

Een van de opmerkelijke voordelen van tampondruk is de duurzaamheid van de bedrukking. De inkt hecht zich stevig aan het oppervlak en is bestand tegen slijtage, waardoor de afdruk bestand is tegen herhaald gebruik en omgevingsfactoren.

Tampondruk wordt in verschillende sectoren gebruikt, zoals de medische industrie voor het markeren van instrumenten, de auto-industrie voor het bedrukken van dashboard onderdelen, de cosmetische industrie voor het decoreren van flessen en de promotie-industrie voor gepersonaliseerde geschenken en relatiegeschenken.

Tampondruk, ook bekend als tampondruk, is een veel gebruikte druktechniek voor het aanbrengen van gedetailleerde ontwerpen, afbeeldingen of tekst op verschillende driedimensionale objecten, zoals kunststof, glas, keramiek, metaal, hout en nog veel meer. Deze veelzijdige techniek is populair in de industrie vanwege zijn precisie, duurzaamheid en brede toepasbaarheid.

Hoe Tampondruk Werkt

Tampondruk is een indirecte drukmethode die gebruikmaakt van een elastische tampon (een soort siliconen rubberen kussen) om inkt van een gegraveerde metalen plaat, ook wel cliché genoemd, over te brengen op het oppervlak van het te bedrukken object. Het proces kan worden onderverdeeld in verschillende stappen:

Voorbereiding van het ontwerp: Het proces begint met het creëren van het gewenste ontwerp dat op het object moet worden gedrukt. Dit ontwerp wordt vaak digitaal gemaakt en vervolgens overgebracht naar het cliché.

Een cliché is een metalen plaat waarop het ontwerp is gegraveerd of geëtst. De gegraveerde delen houden inkt vast die later op het object worden overgebracht. Het cliché wordt zorgvuldig voorbereid en gereinigd voordat het drukproces begint.

Speciale tampondruk inkt wordt op het cliché aangebracht. De inkt vult de gegraveerde gebieden van het cliché. De tampon, meestal gemaakt van siliconenrubber, wordt bevochtigd met een dunne laag inkt. Vervolgens wordt de tampon over het cliché gerold om de inkt op te nemen.

De tampon wordt vervolgens op het te bedrukken object geplaatst. Het elastische materiaal van de tampon past zich aan de vorm van het object aan en drukt stevig tegen het oppervlak. Hierdoor wordt de inkt van de tampon overgedragen op het object, waarbij het gewenste ontwerp wordt afgedrukt.

Na de overdracht van de inkt wordt het bedrukte object meestal gedroogd of uitgehard, afhankelijk van het type inkt dat wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de bedrukking duurzaam en bestand is tegen slijtage.

Voordelen van Tampondruk

Tampondruk staat bekend om zijn vermogen om zelfs op complexe, gebogen en driedimensionale oppervlakken te drukken, waardoor gedetailleerde en nauwkeurige afdrukken mogelijk zijn. De inkt die wordt gebruikt bij tampondruk is over het algemeen slijtvast en bestand tegen vervaging, wat resulteert in langdurige bedrukkingen.

Tampondruk kan op een breed scala aan materialen en objecten worden toegepast, van speelgoed en elektronische apparaten tot medische apparatuur en promotionele producten. Het tampondruk proces is snel en efficiënt, waardoor grote hoeveelheden objecten snel kunnen worden bedrukt.

Kortom, tampondruk is een waardevolle druktechniek die wijdverspreid wordt gebruikt in verschillende industrieën vanwege zijn precisie, veelzijdigheid en duurzaamheid. Het stelt fabrikanten in staat om opvallende en nauwkeurige afdrukken te produceren op een breed scala van objecten, en het speelt een essentiële rol bij het personaliseren van producten en het verspreiden van merk boodschappen.