• Hier werken experts voor jou
  • Beste prijs garantie
  • Snellere levering
  • Groots assortiment
Veel gestelde vragen

Mijn organisatie is een goed doel - moeten wij btw betalen?

Als jouw organisatie een goed doel is, moet je mogelijk wel of geen btw betalen. Informeer bij de belastingdienst.

BTW betalen?  Bij twijfel raadpleeg de belastingdienst:

In de meeste landen, waaronder veel Europese landen, moeten ondernemers normaal gesproken btw (belasting over de toegevoegde waarde) in rekening brengen en afdragen aan de belastingdienst voor de goederen en diensten die ze verkopen. Er zijn echter enkele uitzonderingen en situaties waarin je als ondernemer mogelijk geen btw hoeft af te dragen of kunt profiteren van belastingvrijstellingen. Hier zijn enkele van die situaties:

Kleine ondernemersregeling: Sommige landen hebben een regeling waarbij kleine bedrijven met een beperkte jaarlijkse omzet in aanmerking komen voor belastingvrijstelling of verminderde belastingtarieven. De drempelwaarden variëren per land.

Vrijgestelde goederen en diensten: Bepaalde goederen en diensten kunnen zijn vrijgesteld van btw. Dit kunnen bijvoorbeeld basisvoedingsmiddelen, medische diensten of bepaalde financiële transacties zijn.

Intracommunautaire leveringen: In de EU is er een regeling voor intracommunautaire leveringen, waarbij geen btw wordt geheven op goederen die tussen EU-landen worden verplaatst, maar de koper betaalt de btw in het land van bestemming.

Export van goederen: Voor goederen die worden geëxporteerd naar landen buiten de EU, kan er vaak een btw-vrijstelling van toepassing zijn.

Kleine bedragen: Sommige landen hebben een drempelwaarde voor kleine bedragen waarbij je geen btw hoeft te heffen of af te dragen als de totale omzet onder die drempel ligt.

Goederen en diensten voor vrijgestelde activiteiten: In sommige gevallen, zoals bepaalde educatieve of culturele activiteiten, kunnen goederen en diensten die daarmee verband houden, zijn vrijgesteld van btw.

Vrijstelling voor non-profitorganisaties: In sommige rechtsgebieden kunnen non-profitorganisaties en liefdadigheidsinstellingen in aanmerking komen voor vrijstellingen van btw voor specifieke activiteiten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de specifieke regels en vrijstellingen met betrekking tot btw variëren per land en regio. Als je een ondernemer bent, is het raadzaam om contact op te nemen met de belastingdienst of een belastingadviseur in jouw rechtsgebied om te begrijpen welke btw-regels en vrijstellingen op jou van toepassing zijn, zodat je aan je wettelijke verplichtingen kunt voldoen.