• Hier werken experts voor jou
  • Beste prijs garantie
  • Snellere levering
  • Groots assortiment
Veel gestelde vragen

Wat zijn PMS kleuren?

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. PMS kleuren (ook wel Pantone kleuren genoemd) zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkt van tevoren wordt gemengd tot de juiste kleur.
 
Bekijk de PMS kleurwaaier om de juiste kleur te kunnen vinden.
Let wel op dat deze kleuren op een scherm anders overkomen dan in het echt. 
 

Meer uitleg over het PMS kleuren systeem.

Het Pantone Matching System (PMS) is een kleurensysteem dat wordt gebruikt in grafisch ontwerp, drukwerk, productie en andere toepassingen waarin kleurconsistentie van cruciaal belang is. Hier zijn de belangrijkste kenmerken en voordelen van het PMS-kleurensysteem:
 
1. Standaardisatie van kleuren: PMS is gebaseerd op een vastgestelde set van kleuren, elk geïdentificeerd met een uniek PMS-nummer. Deze kleuren zijn consistent en herkenbaar, wat betekent dat wanneer je een PMS-kleur selecteert, je er zeker van kunt zijn dat deze overal ter wereld hetzelfde wordt weergegeven.
 
2. Exacte kleurafstemming: Een van de grootste voordelen van PMS is de precisie waarmee kleuren kunnen worden gematched. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je logo, branding of ontwerp er op verschillende media altijd hetzelfde uitziet, of het nu op een visitekaartje, een poster of een T-shirt wordt afgedrukt.
 
3. Breed kleurenspectrum: Het PMS-systeem omvat meer dan duizend verschillende kleuren, waaronder standaardkleuren, metallics en fluorescerende tinten. Hierdoor heb je een breed scala aan kleuren om uit te kiezen, zodat je de perfecte kleur voor je merk of project kunt selecteren.
 
4. Voorspelbaarheid: PMS-kleuren zijn voorspelbaar en reproduceerbaar. Dit betekent dat drukkers en ontwerpers exact weten welke kleur ze kunnen verwachten bij gebruik van een specifiek PMS-nummer, waardoor verrassingen worden voorkomen.
 
5. Kleurconsistentie over tijd: Het PMS-systeem wordt regelmatig bijgewerkt en uitgebreid, maar de reeds vastgestelde PMS-kleuren blijven consistent. Dit betekent dat je dezelfde kleuren kunt blijven gebruiken voor je merk, zelfs na verloop van tijd.
 
6. Toepassing in verschillende industrieën: PMS wordt niet alleen gebruikt in drukwerk, maar ook in textiel, kunststofproductie, verpakkingen, interieurontwerp en meer. Het is een veelzijdig systeem dat consistentie biedt, ongeacht de toepassing.
 
7. Branding en herkenbaarheid: Door PMS-kleuren te gebruiken in je branding en marketingmateriaal, creëer je herkenbaarheid en merkconsistentie. Dit is essentieel voor het opbouwen van een sterk merkimago.
 
Hoewel PMS voordelen biedt, is het belangrijk op te merken dat het niet altijd de meest kostenefficiënte optie is voor kleine aantallen of digitale druk. Voor dergelijke toepassingen kunnen CMYK-kleuren (proceskleuren) geschikter zijn. Toch blijft PMS een essentieel instrument voor bedrijven en ontwerpers die consistentie en precisie in kleurbeheer vereisen.