• Hier werken experts voor jou
  • Beste prijs garantie
  • Snellere levering
  • Groots assortiment
Veel gestelde vragen

Wat is een EPS bestand?

Het meest gebruikte vectorbestand is EPS, maar let op, in een EPS bestand kan ook heel goed een pixelbestand gebruikt zijn.

Een EPS is dus niet per definitie een vectorbestand. Vraag ons daarom even uw bestand te bekijken of een drukproef wanneer u twijfelt of het bestand niet kunt openen.

Lees hier meer over het verschil tussen een pixel en een vector bestand

Pixelbestanden en vectorbestanden zijn twee verschillende soorten grafische bestanden die fundamenteel van elkaar verschillen op basis van hoe ze afbeeldingen opslaan en weergeven. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

Pixelbestand als basis van je bedrukking op premiums:

Opbouw: Een pixelbestand is opgebouwd uit een raster of grid van kleine vierkante pixels (beeldpunten). Elke pixel heeft een specifieke kleurwaarde en positie. Wanneer je inzoomt op een pixelafbeelding, zie je de individuele pixels.

Resolutie: Pixelbestanden hebben een vaste resolutie, bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels voor een Full HD-afbeelding. Dit betekent dat ze een vast aantal pixels hebben en dat de kwaliteit kan afnemen als je de afbeelding vergroot.

Schaalbaarheid: Pixelafbeeldingen zijn niet schaalbaar zonder verlies van kwaliteit. Als je ze vergroot, worden de pixels zichtbaar en lijkt de afbeelding korrelig.

Toepassingen: Pixelafbeeldingen worden vaak gebruikt voor foto's, afbeeldingen met fijne details en complexe kleurovergangen, zoals foto's en digitale kunst. Ze zijn geschikt voor schermweergave (websites, digitale marketing, televisie, enz.).

Bestandsindelingen: Gemeenschappelijke pixelbestandsindelingen zijn onder andere JPEG, PNG, GIF en BMP.

Vectorbestand als basis van je bedrukking op premiums:

Opbouw: Een vectorbestand gebruikt wiskundige vectoren (lijnen, krommen en vormen) om afbeeldingen te definiëren. In plaats van pixels te gebruiken, beschrijft het hoe objecten moeten worden weergegeven door hun eigenschappen en relaties te definiëren.

Resolutie: Vectorbestanden hebben geen vaste resolutie. Ze kunnen op elke schaal worden weergegeven zonder verlies van kwaliteit omdat ze geen pixels gebruiken.

Schaalbaarheid: Vectorafbeeldingen zijn volledig schaalbaar en behouden hun scherpte en kwaliteit, ongeacht of je ze vergroot of verkleint.

Toepassingen: Vectorafbeeldingen zijn ideaal voor logo's, iconen, illustraties, infographics en andere grafische elementen die strakke lijnen, vormen en tekst bevatten. Ze zijn geschikt voor zowel afdrukken als schermweergave.

Bestandsindelingen: Gemeenschappelijke vectorbestandsindelingen zijn onder andere AI (Adobe Illustrator), EPS, SVG en PDF (met vectorgrafiekelementen).

Samengevat is het belangrijkste verschil dat pixelbestanden afhankelijk zijn van een vast raster van gekleurde punten en geschikt zijn voor afbeeldingen met complexe kleurovergangen, terwijl vectorbestanden afhankelijk zijn van wiskundige beschrijvingen en ideaal zijn voor afbeeldingen met strakke lijnen en vormen die schaalbaar moeten zijn zonder kwaliteitsverlies. Het juiste type bestand hangt af van het beoogde gebruik en de aard van de afbeelding.