• Hier werken experts voor jou
  • Beste prijs garantie
  • Snellere levering
  • Groots assortiment
Veel gestelde vragen

Wat is een .ttf en .otf?

.ttf en .otf zijn lettertype bestanden waar onze studio mee werkt.

Als je een tekst op een product wil laten bedrukken in een bepaald lettertype dan vragen we je het lettertype aan ons door te geven of indien mogelijk een .ttf of .otf bestand aan ons op te sturen.

Het verschil tussen tff en otf fonts

TrueType Fonts (TTF) en OpenType Fonts (OTF) zijn twee veelvoorkomende bestandsindelingen voor lettertypen (fonts). Ze hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen tussen beide:

Bestandsindeling: TTF (TrueType Font): TTF is een oudere bestandsindeling die oorspronkelijk is ontwikkeld door Apple en Microsoft. Het wordt vaak aangeduid met de extensie ".ttf".

OTF (OpenType Font): OTF is een modernere bestandsindeling die is ontwikkeld door Adobe en Microsoft. Het wordt meestal aangeduid met de extensie ".otf".

Compatibiliteit: TTF: TTF-lettertypen zijn over het algemeen compatibel met zowel Windows- als macOS-systemen, evenals veel andere besturingssystemen en softwaretoepassingen.

OTF: OTF-lettertypen hebben vergelijkbare compatibiliteit en kunnen worden gebruikt op zowel Windows- als macOS-platforms. Ze hebben ook enkele geavanceerde functies die in sommige professionele grafische toepassingen kunnen worden benut.

Lettertypekenmerken: TTF: TTF-lettertypen kunnen kerning-paren, ligaturen (zoals "fi" of "fl"), en basisstijlopties bevatten, maar ze hebben beperktere ondersteuning voor geavanceerde typografische functies.

OTF: OTF-lettertypen bieden een bredere ondersteuning voor geavanceerde typografische functies, waaronder echte kleine hoofdletters, verschillende cijferstijlen (zoals oude cijfers), alternatieve glyphs (bijv. sierletters), en meer. Hierdoor zijn OTF-lettertypen vaak de voorkeurskeuze voor professionele typografische toepassingen.

Bestandsgrootte: TTF: Over het algemeen hebben TTF-lettertypen kleinere bestandsgroottes dan OTF-lettertypen, wat gunstig kan zijn voor websites en toepassingen waar bestandsgrootte belangrijk is.

Licenties: TTF en OTF: Beide formaten kunnen zowel gratis als commerciële lettertypen bevatten, afhankelijk van de lettertypeontwikkelaar en de specifieke licentievoorwaarden.

Over het algemeen zijn zowel TTF- als OTF-lettertypen geschikt voor de meeste toepassingen. Het beste formaat om te gebruiken hangt af van je specifieke behoeften en de vereisten van het project. Als je geavanceerde typografische functies nodig hebt, kan OTF de voorkeur hebben. Voor meer algemene toepassingen kunnen beide formaten goed werken. Het is altijd raadzaam om de licentievoorwaarden van het lettertype te controleren om ervoor te zorgen dat je het volgens de juiste voorwaarden kunt gebruiken.